THE FOUR TOPS 
Four Tops Reach Out

The Four Tops, från början kallade dom sig the Four Aims, är historien om fyra grabbar som träffades och började sjunga tillsammans när dom gick i high school i början av 50-talet. Dom höll sedan ihop, alla fyra, under mer än 40 år.

Under den här tiden blev dom, tillsammans med artister som bl.a. the Supremes och the Tempations, det Detroit-baserade skivbolaget Tamla Motown's största artister.

Deras karriär tog ordentlig fart när dom fick kontakt med den legendariska låtskrivartrion, Holland-Dozier-Holland, i början av 60-talet. Genombrottet var singeln "Reach Out, I'll Be There" en av dom bästa och tyngsta soul låtar som någonsin gjorts. Sedan radade man under ett par år upp soul klassiker som "Standing in the Shadows of Love", "Bernadette" och "7 Rooms of Gloom". 

Den här skivan, "Four Tops Reach Out" är en av de bättre av deras skivor från 60-talet och innehåller alla dom tunga låtarna ovan. Den har fått en del kritik för det lite mer pop orienterade materialet, men det var den här skivan som gjorde att jag började lyssna på soul musik på allvar.

Om jag minns rätt så fick jag den här skivan i julklapp, samma år som den kom ut, 1967.

 Det som gör att jag gillar den här gruppen mer än dom flesta andra sådana här vokalgrupper är på grund av sångaren och gruppens ledargestalt, Levi Stubbs. Han hade en grov raspig baryton röst, till skillnad från andra grupper där dom flesta ledsångare var tenorer. Övriga medlemmar i the Four Tops var Abdul Fakir, Renaldo Benson och Lawrence Payton som alla tre stod för en tung backup. Idag finns tyvärr bara Abdul Fakir av dom fyra kvar.

Två skivor till som rekommenderas:
Second Album (1965)
The Ultimate Collection (1997)
Gruppens andra skiva, kanske deras bästa. Här hittar man bla.a "I Can't Help Myself"och "The Same Old Song"
Den bästa samlingsskivan. Här finns 25 låtar som alla tog sig in på R&B listan i USA mellan åren 1963-72. Ska man ha en skiva med the Four Tops så är det den här.