CHUCK BERRY
Rhythm & Blues Rendez-Vous

Det här är en av dom allra första LP skivor jag köpte, på en skolresa i Västtyskland, nån gång på 60-talet. Det är förmodligen också den mest spelade av alla mina skivor, vilket innebär att den vid det här laget blivit näst intill olyssningsbar.  Men som tur är finns ju materialet tillgängligt på andra mer moderna media.

Chuck Berry är rock'n'roll, han är själva fundamentet till hela den musiken. Nån har sagt att definitionen på rock'n'roll är riffet till "Johnny B. Goode" och det är bara att hålla med. Det kan inte finnas ett rockband, värt namnet, som inte har haft Chuck Berry's låtar med på reportoaren. Det inkluderar naturligtvis band som The Beatles och The Rolling Stones som båda lutade sig mycket mot Chuck Berry i början av sina karriärer. Stones kan förresten än idag peta in en Chuck Berry låt på ett live gig.

Chuck Berry's enorma inflytande på den moderna musiken är  baserade på dom inspelningar han gjorde för bröderna Leonard och Phil Chess på det legendariska skivbolaget Chess Records i Chicago, under åren 1955-1966. Dom flesta  låtarna har kopierats av oändligt antal artister i ett lika oändligt antal versioner.

Den här skivan innhåller 14 av hans mest kända låtar, inspelade mellan 1955-1961. Skivan gavs ursprunglligen ut 1962. Under ett par år i början av 60-talet hade Chuck Berry av diverse olika anledningar inte möjlighet att ge ut några nya skivor. Skivbolaget beslöt då att ge ut en Greatest Hits skiva och för att haka på den populära twistvågen som härjade då, med Chubby Checker i spetsen, så fick skivan från början namnet "Chuck Berry Twist". Den finns också utgiven med titeln "More Chuck Berry". 1964 kom den ut i Europa på skivmärket Funckler och fick då namnet "Rhythm & Blues Rendez-Vous".

Chuck Berry gick bort 2017, 90 år gammal, men hans musik kommer alltid att vara basen för riktig rock'n'roll.


Den bästa samlingsskivan och ett par som man kanske kan hitta på nåt loppis.
After School Session (1957)
One Dozen Berrys (1958)
The Chess Box (1988)
Debutskivan och den andra LP som skivbolaget Chess gav ut. Den första var soundtracket till filmen "Rock, Rock, Rock".
Chuck Berry's 2:a LP. Det här lär ha varit en av dom skivor som Mick Jagger hade under armen när han stötte ihop med Keith Richards på tågstationen i Dartford, utanför London, i Oktober 1961. Resten är histora.
Här finns alla hitsinglar och allt annat man behöver med Chuck Berry, samlat på 3 CD skivor.