JOHNNY CASH
Johnny Cash at Folsom Prison and San Quentin

Johnny Cash var från mitten av '50-talet till början av '60-talet förmodligen den absolut mest betydelsefulla och inflytelserika country artisten. Han gav under den här tiden ut ett 10-tal LP skivor och hade massvis av låtar högt på country listorna. Fast Johnny Cash's musik lät inte som den country som kom från Nashville. Med sin mörka röst och ett enkel gitarrspel skapade han istället sin egen version som var en slags blandning av country, rock'n'roll och folkmusik. Han gav ut sin första LP redan 1957, för övrigt den första LP som skivbolaget Sun Records gav ut.

Under dom här åren turnerade han oavbrutet, ibland uppemot 300 spelningar/år, och fastnade i ett tungt narkotikamissbruk som gjorde att karriären och populariteten haltade under några år. 

Den 13 Januari 1968 så gjorde han två spelningar i fängelset Folsom State Prison i Californien, inför en minst sagt entusiastisk publik av intagna fångar. Det resulterade i live skivan "Johnny Cash at Folsom Prison". Det här blev hans  ditills största succé och  karriären tog ordentlig fart igen. Låten "Folsom Prison Blues"  som inleder skivan skrev Cash redan i början av 50-talet och den gavs ut på singel redan 1956. Flera  låtar på skivan har fängelseteman som "The Wall", "Green, Green Grass of Home", och "25 Minutes to Go"

Ganska exakt ett är senare spelades en efterföljare in, "Johnny Cash at San Quentin". Den här skivan blev en lika stor succé och låten "A Boy Named Sue" som så småningom gavs ut på singel, blev Johnny Cash's största hit. Dom här två skivorna var ett tag dom två mest sålda live skivorna nånsin.

Johnny Cash skulle senare upprepa det här konceptet med fängelse spelningar, bland annat med en inspelning på fängelset i Österåker.

Just den här versionen, med dom två skivorna paketerade som en dubbel LP kom ut 1976. Senare har ett oändligt antal versioner släpps på CD med bonusspår och alternativa tagningar. Vilken version man än hittar så är det här två av dom bästa live skivor som gjorts, mycker beroende på den fantastiska responsen från publiken.

Fler skivor med Johnny Cash
The Sun Years (1990)
Johnny Cash släppte massvis av skivor under 50-talet. Dom flesta mycket bra. Det här är en samlingsskiva på skivmärket Rhino, som innehåller dom flesta av hans hits på Sun Records. Låtar som "Cry! Cry! Cry!," "Folsom Prison Blues," och "I Walk the Line", låtar som hängde med under hela hans karriär.
American Recordings (1994)
American VI: Ain't No Grave (2010)
I slutet av 80-talet hade Johnny Cash's popularitet börjat dala igen. Men under åren 1994-2003 spelade han tillsammans med skivproducenten Rick Rubin in material som skulle komma att ges ut på 6 st album. Dom två sista postumt. Det är allt från akustiska inspelningar i Johnny Cash's vardagsrum till inspelningar med Tom Petty & the Heartbreakers som kompband. All från originalmaterial till covers från artister som tex U2, Nine Inch Nails, Paul Simon och the Beatles. Dom sista inspelningarna gjordes bara några månader innan han gick bort 2003. Det här är den första och sista skivan i serien, men alla är bra och det här blev en enorm succe. Köp dom här, kanske det bästa som finns med Johnny Cash.