SAM COOKE
The Man and His Music

Sam Cooke är en de de mest betydelsfulla sångarna inom soul musiken, han var en av pionjärerna och en av de första svarta artister som lyckades nå ut till en vit publik. Han var också en entreprenör som startade skivbolag och ett eget förlag för att publicera sin musik. Han var även engagerad i medborgarrättsrörelsen.

Som många andra soul artister hade Sam Cooke en religiös bakgrund. Han föddes i Mississippi 1931, hans pappa var baptist präst och han började sjunga i kyrkan. 1950 blev han medlem i en av de mest populära gospelgrupperna vid den här tiden, The Soul Stirrers. Under dom närmaste 6 åren klev han fram som gruppens frontfigur genom sina låtar och sin fantastiska röst. Men Sam Cooke hade större planer, han ville nå ut till en bredare publik och han ville testa mer rock och R&B influerat material.

1957 släppte han singeln "You Send Me", som blev en av 50-talets mest sålda skivor. Den kanske låter lite tam idag, men det var en av dom första soul skivor som blandade R&B, gospel och pop musik. Sam Cooke radade sedan under några år upp fantastiska singlar som tex "Only Sixteen", "(What A) Wonderful World", "Cupid ", "Twistin' the Night Away",  "Bring It on Home to Me" och hans kanske allra största låt, "A Change Is Gonna Come". Den sistnämnda en låt om rasmotsättningar och den bästa låt som är skriven inom ramen för medborgarrättsrörelsen.

"The Man and His Music" är den bästa samlingskiva som finns med Sam Cooke. Här finns alla stora låtar från tiden med The Soul Stirrers och framåt. Fast dom allra flesta av hans skivor är värda att lyssna på. Jag rekommenderar live skivan, inspelad i Miami 1963, "Live at the Harlem Square Club, 1963". En av dom bästa live skivor som gjorts, kanske den bästa.

Sam Cooke sköts till döds på ett motell i Los Angeles 1964. Kvinnan som påstås ha hållit i vapnet jobbade i hotellets reception. Hon hävdade att hon skjutit i självförsvar och blev senare frikänd. Fast händelsen har aldrig blivit riktigt utredd, många hävdar att Sam Cooke blev utsatt för en komplott och mördad. En del påstår att maffian var inblandad. Tyvärr får vi nog aldrig veta sanningen bakom denna tragiska händelse.

Sam Cooke en stor fantastisk artist, med en stor fantastisk röst.

Här är tre fantastiska skivor med Sam Cooke.
Night Beat (1963)
Live at The Harlem Square Club (1985)
Ain't That Good News(1964)
En sparsamt arrangerad skiva där Sam Cooke's röst kommer till sin rätt. Inga körer eller stråkar här.
Som redan sagts ovan, en av dom bästa live skivor som spelats in. Inspelningen är från Januari 1963, men släpptes inte ut förrän 1985.
Den sista skiva han spelade in medans han levde. Här finns bl.a. "A Change Is Gonna Come".