THE CRAMPS
A Date With Elvis

En av dom spelningar på senare år som jag är mest ledsen över att ha missat är the Cramps' gig på Berns i Augusti 2006. Det visade sig tyvärr bli gruppens sista framträdande i Sverige. Två och ett halvt år senare avled sångaren Lux Interior, en av gruppens två huvudpersoner.

Historien om The Cramps börjar nån gång 1972 på den amerikanska västkusten. Erick Purkhiser är ute och åker i sin bil, Kristy Wallace står och liftar. Han plockar upp henne, de blir snabbt ett par och eftersom det visar sig att de har samma musiksmak bestämmer de sig för att bilda en grupp tillsammans. Hon lär sig spela gitarr och kallar sig Poison Ivy och han tar hand om sången och kallar sig Lux Interior, gruppen the Cramps är född.

I mitten av 70-talet for man över till New York och med sitt originella sound blev man snabbt en del av den växande punkvågen. Gruppen uppträdde ofta på det legendariska stället CBGBs. The Cramps anses vara en av dom främsta skaparna av den musikstil som så småningom skulle kallas för psychobilly, en blandning av rockabilly, garage rock och punk.

Efter att ha spelat in ett antal singlar och EP skivor i slutet at 70-talet, kom den första LP skivan1980, "Songs That the Lord Taught Us". Den skivan har sedemera nått kultstatus och anses av många som gruppen bästa. Min favorit av gruppens skivor, av många ansedd som obscen, är "A Date with Elvis" som släpptes 1986. Titeln kan kanske ge en liten vägledning om hur det låter. En sorts modern rockabilly och texter med referenser till gamla rockhjältar. Dessutom en hel del anspelningar på sex, i låtar som "What's Inside a Girl" och "Can Your Pussy Do the Dog?", därav stämpeln obscen.

Förutom Lux Interior och Poison Ivy passerade en mängd medlemmar genom gruppen under åren. I november 2006 spelade the Cramps sitt sista live gig, en grupp med en passion och orginalitet som få lyckas uppvisa.

Lyssna på dom här oxo:
Songs The Lord Taught Us (1980)
Psychedelic Jungle (1981)
Stay Sick! (1990)
Debutskivan, en trashig rockabilly med influenser av punk. En av dom få riktiga sk neo-rockabilly skivor som gjorts.
Den andra skivan, som gruppen producerade själva, forsätter i samma stil. som den första.
En av de senare skivorna och den sista som är riktigt bra. Låten "Bikini Girls with Machine Guns" lyckades tom ta sig upp på hitlistorna i England.