EVERT TAUBE
Evert Taube genom åren...

Evert Taube hade en bred reportoar, poet, författare, konstnär, målare, tecknare, äventyrare, prosaförfattare och kompositör bl.a. Han lär för övrigt aldrig ha kallat sig för sångare. För mig är han dessutom den bästa svenska låtskrivaren nånsin.

Han föddes i Göteborg 1890, växte upp på Vinga. Det påstås att han rymde till Stockholm 16 år gammal för att bli konstnär. Några år senare gick han till sjöss och hamnade så småningom i Argentina där han stannade i  5 år. Det var också i Argentina som han lärde sig spela gitarr.

När han kom tillbaka till Sverige hade han samlat på sig enormt med erfarenheter som han sedan under åren omvandlade till visor. I Januari 1921 spelade han in sina tre första visor, "Karl Alfred", "Fritiof Andersson" och "Resan till Spanien". Det var början på Sveriges största visskatt, Evert Taube spelade så småningom in över 200 visor, som vibrerar av livsglädje. En vispoet i världsklass helt enkelt.

Den här skivan "Evert Taube genom åren..." består av 4 st LP-skivor som innehåller 48 visor inspelade mellan 1921-1951. Fast det bästa är att det finns ungefär 150 visor till att upptäcka. Gör det.
Här finns annars allt, den bästa samlingen med Evert Taube
Samtliga grammofoninspelningar 1921-1970 (2006)
En fantastisk samling, som förutom alla grammofoninspelningar även innehåller ett urval radioinspelningar gjorda 1956-1959, allt samlat på 11 CD skivor. Den här lådan kom ut 2006 och gick väl loss på närmare en tusenlapp, men är väl värd varenda krona.