THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE  Are You Experienced
Jimi Hendrix slog ner som en bomb i Europa när han dök upp 1967. En färgad kille med långt hår, som spelade en upp och nervänd Fender Stratocaster. Han spelade inte bara gitarren med händerna utan även med tänder och fötter och han lyckades få fram ljud som man aldrig hört tidigare. Han omgavs av en image av marijuanarök och hans ålder påstods vara 20 år.

Nu var ju Jimi Hendrix lite äldre än så, han var född 1942. Han hade dessutom en gedigen bakgrund som kompmusiker, han hade turnerat runt USA i flera år med artister som Ike Turner, Isley Brothers, Little Richard och King Curtis för att nämna några. Han hade också försökt sig på en solokarriär i New York under namnet Jimmy James. Det var i New York på en klubb i Greenwich Villlage som han upptäcktes av Chas Chandler fd bassist i the Animals. Chas Chandler plockade över honom till Europa, skaffade fram två kompmusiker och gruppen "The Jimi Hendrix Experience" var född.

Första skivan "Are You Experienced" var en häpnadsväckande debut. Speciellt som Jimi Hendrix knappast sjungit tidigare och aldrig skrivit musik. Men det mest uppmärksammade var naturligtvis hans enastående skickliga gitarrspel. Han använde sig till det yttersta av allt man kunde göra med en elektrisk gitarr, han använde wah-wah pedaler, feed back, distortion. Men han visade sig också vara en begåvad kompositör och en ytterst skicklig tolkare av blues. Fast framförallt så var det som gitarrist han imponerade.

Jimi Hendrix hann bara med att göra tre stycken studioskivor under sin korta internationella karriär. Alla tre håller yppersta kvalitet och även den liveinspelning ("Band of Gypsys") som gavs ut under hans livstid är värd att lyssna på.

Jimi Hendrix är naturligtvis den bästa gitarrist som funnits inom rock musiken. Han var långt före sin tid, det finns vissa som påstår att det ännu inte finns nån som kommit ikapp, och det är nog sant. Hans internationella karriär varade i bara fyra år och man kan bara fantisera om vad han skulle ha kunnat uträtta om han fått mer tid.

Det har fullkomligt vräkt ut  skivor med Jimi Hendrix efter hans bortgång, tyvärr många ganska usla. Dom här gavs ut under hans livstid och håller alla högsta klass.
Axis: Bold As Love  (1967)
Electric Ladyland  (1968)
Smash Hits  (1969)
Det här är andra skivan som kom ut drygt ett halvår efter den första. Den fortsätter i samma stil med ett fantastiskt gitarrspel. Den visar också att Jimi Hendrix uttvecklats som låtskrivare med låtar som "Spanish Castle Magic" och "Little Wing."
Den 3:e och sista skiva som Hendrix hann med. Här är dom psykedeliska influenserna och studiotekniken utnyttjade till det yttersta. En milstolpe i rockhistorien och ett gitarrspel som ingen lyckats upprepa i låtar som "Crosstown Traffic" All Along the Watchtower och "Voodoo Chile (Slight Return)". En av dom bästa rockskivor som gjorts.
Den enda samlingsskiva som Jimi Hendrix själv godkänt.  Innehåller alla dom mest kända låtarna, fortfarande den bästa samlingsskivan.