OTIS REDDING  History of Otis Redding
Otis Redding var en av de absolut mest inflytelserika soul sångarna under 60-talet. Han var den som definierade begreppet "The Power of Southern Soul", med sin hesa, grova röst och dom tunga blåsarrangemangen. Han spelade in sina skivor i Memphis på det legendariska bolaget Stax Records, som var banbrytande med att göra en modern soul musik.

Otis Redding vara bara 26 år gammal när han omkom i en flyolycka i December 1967. Han var då precis på vägen att slå igenom stort internationellt, ävan hos en vit publik. Detta genombrott fick han ju sedan postumt genom singeln "(Sittin' On) The Dock of the Bay". Den låten skrevs och spelades in som demo tillsammans med Steve Cropper bara några dagar innan olyckan. Skivan blev sedan Otis Redding's första listetta och den första skiva som postumt nått förstaplatsen i USA. Den sålde sedan i milljontals exemplar världen runt.

Skivan "History of Otis Redding" släpptes redan i November 1967, alltså bara en månad innan flygolyckan. Den går inte att få tag på längre, den är heller aldrig utgiven på CD. Men det här är en alldeles utmärkt samlingskiva med tolv fantastiska soul låtar. Bl.a finns ju den bästa version av "Satisfaction" som gjorts, det inkluderar även originalet med Stones. Det har Keith Richards själv medgivit, han har också sagt att han från början tänkt sig att riffet skulle spelas av blåsinstrument, precis som Otis' version alltså.

Numera finns det mer kompletta samlingsskivor med Otis Redding, skivbolaget Rhino har gett ut boxar med både 3 och 4 CD-skivor. Allt med Otis Redding kan rekommenderas, det finns inte en enda dålig låt, inte enda dålig ton, som kommit från denna stora artist.

Allt, absolut allt, med Otis Redding rekommenderas. Här är tre skivor i mängden.
The Dock Of The Bay (1968)
Otis Redding in Person at The Whisky A Go Go (1968)
Otis! The Definitive Otis Redding (1993)
Den första skivan som släpptes efter flygolyckan. En blandning av singlar och B-sidor, från mitten av 1965 och framåt.
Inspelad live på klubben the Whisky A Go Go i Los Angeles i April 1966. Bandet är det som Otis Redding turnerade med, inte Booker T. & the MG's, som oftast backade upp. Den här skivan släpptes i en ny version 1992 på skivmärket Atco.
Den ultimata samlingsskivan. 4 CD med 73 låtar inspelade i studio, från 1960 och framåt. Dessutom 23 låtar inspelade live, bla.a från den legendariska spelningen i Monterey, våren 1967.