JERRY LEE LEWIS 
The Essential One & Only Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis, aka the Killer, är en av dom stora artister som i mitten av 50-talet startade igång rockmusiken på riktigt.
Han var den sista av dom som levde när han gick bort 2022. In i det sista var han någorlunda aktiv och uppträdde med ojämna mellanrum. Den senaste skiva han gav ut kom 2014, strax innan han fyllde 79 år.

Jerry Lee Lewis kommmer från Ferriday, Louisiana, han sjöng och spelade piano med en våldsam energi och var den vildaste och mest uppkäftiga artist som någon ditills hade sett. Han dunkade fram boogie låtar med såväl händer som fötter och armbågar och hade dessutom en riktigt kraftfull röst.

När han 21 år gammal dök upp hos den legendariska skivproducenten Sam Phillips i Memphis hade han fått sparken från college, fått sparken från sitt första jobb, blivit bannlyst från Lousiana Hayride, fått nobben av dom flesta skivbolag i Nashville, hunnit med att vara gift två gånger och även suttit i fängelse en gång.

Under några år i mitten på 50-talet dunkade han sedan på skivbolaget Sun Records ut några av dom bästa, mest tidlösa, hårdaste och bästa rocklåtar som gjorts. Låtar som "Whole Lotta Shakin' Goin' On", "Great Balls of Fire", "Breathless" och "High School Confidential" kom alla ut under ett drygt år.

Jerry Lee Lewis var på väg att bli den största av alla artister vid den här tiden, slutet av 50-talet. Men då blev det känt att han gift sig med sin blott 13-åriga kusin, nåt som för övrigt var fullt lagligt och inte helt ovanligt i Lousiana, den stat han kom ifrån. Men det moralistiska USA tyckte annat, han blev bojkottad från radio och TV och för ett tag försvann han helt från musikscenen.

I slutet av 60-talet kom han tillbaka via country musiken och blev där ett lika stort namn som han tidigare varit inom rock musiken. Han har sedan fortsatt att spela in all sorts musik utan begränsningar, country, ballader, blues eller rock, allt med samma känsla och inlevelse. Även dom töntigaste schlagerlåtar lyckas han skaka liv i och få att låta bra.

Den här skivan innhåller 20 av han bästa låtar, det mesta från 50-talet. Men det finns mycket mer, Jerry Lee Lewis har spelat in massvis med musik och allt är värt att lyssna på oavsett genre.

Fler kanonskivor med Jerry Lee Lewis
Jerry Lee Lewis (1957)
Live at the Star Club (1964)
Another Place Another Time
(1969)

En fantastisk debutskiva med en blandning av ballader, country och rocklåtar. Allt med Jerrry Lee's speciella touch. På CD-versionen finns "Whole Lotta Shakin' Going On", annars inga av hans mest kända hits.
Inspelad i Hamburg, April 1964, av många ansedd som den bästa live skiva som gjorts. Kompbandet är the Nashville Teens och skivan har beskrivits som den mest äkta, hårdaste rock & roll som nånsin spelats in. Skaffa den här.
Det här blev Jerry Lee's stora come back efter några år i skuggan. En skiva med country låtar. Låtar som
"What's Made Milwaukee Famous (Has Made a Loser Out of Me)" och titellåten, blev stora hits.