ARETHA FRANKLIN 
Lady Soul

Aretha Franklin har blivit kallad the Queen of Soul, men hon är även en av de största sångerskorna någonsin, oavsett genre. Ingen, Ray Charles undantagen, visade influenserna av gospel så tydligt i soul musiken som hon gjorde. Men det var också hennes rötter. Under uppväxten i Detroit sjöng hon gospel i kyrkan, där hennes far var präst, tillsammans med sina systrar, Carolyn och Erma. Hon spelade in skivor med gospelmusik redan som 14-åring.

I början av 60-talet fick hon skivkontrakt med Columbia och hade en del framgångar, men det var när hon kom till skivbolaget Atlantic och producenten Jerry Wexler som det tog fart. Då började hon spela in den tunga, raspiga, rhythm & blues baserade soul, med en enorm inlevelse, som skulle komma att bli hennes kännemärke.

I stort sett alla Aretha Franklin's skivor som hon spelade in på Atlantic under senare hälften av 60-talet har blivit klassiker. "Lady Soul" är kanske den bästa, och en av dom bästa soul skivor som givits ut. Den består av en blandning av original låtar och covers, alla framförda med samma inlevelse. Låtar som "Chain of Fools", "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" och "(Sweet Sweet Baby) Since You've Been Gone" är alla tidlösa klassiker. När skivan kom ut 1968 toppade den dom flesta hit listor som fanns på den tiden inom soul, pop och jazz musik.

Tidningen Rolling Stone har utsett Aretha Franklin till "The Greatest Singer of All Time". Ett bra val.

I Never Loved A Man The Way I Love You (1967)
Soul '69 (1969)
Queen Of Soul:
The Atlantic Recordings (1992)

Aretha's debutskiva på Atlantic. Ytterligare en av dom bästa soulskivor som givits ut. Bara inledningsspåret, "Respect", gör skivan till en klassiker.
Ännu en av 60-talsskivorna på Atlantic. Inga hitlåtar här, låtarna lite mer jazzinfluerade än tidigare och så ett par pop låtar, som "Elusive Butterfly" och "Gentle On My Mind".
En underskattad skiva.
Om man ska köpa en samlingsskiva, så är det den här som gäller. En box med 4 CD och 86 låtar, som täcker det mesta och absolut bästa Aretha Franklin spelade in på Atlantic mellan 1967-76.
Det mesta med Aretha Franklin är värt att lyssna på, men Atlantic perioden är den bästa. Här är några andra skivor som rekommenderas: