Television dök upp bland New York's punk band i mitten av 70-talet. Dom var ett av dom första banden från den sk nya vågen som började spela på det legendariska (och tyvärr numera även nedlagda) musikstället CBGB's, på Bowery i New York.  Fast Televison spelade inte punk, deras musik var en gitarr baserad garage rock med en hel del influenser från jazzen. Musiken var ofta jam sessions där det båda gitarristerna Tom Verlaine och Richard Lloyd växelspelade och blandade konventionell rhythm & blues med utsvävande friformiga gitarrslingor som oftast inte följde dom vanliga musikaliska strukturerna.

Våren 1977 kom debutalbumet "Marquee Moon" som med tiden nått en enorm kultstatus. Fast när skivan kom ut, så väckte den ingen större uppmärksamhet, förutom hos vissa recensenter. Skivan består av 8 låtar. Alla skrivna av Tom Verlaine, alla av hög klass med lite kryptiska, mytologiska texter. Men det är framförallt gitarrspelet, dom långa sammanflätade instrumentala sektionerna som gör skivan så fantastisk, allra mest på det långa titelspåret.

Det här är en skiva som växer efter varje spelning även om man hört den nåra hundra gånger. Kanske därför det tog tid för den att nå den status den har idag.

Television gav bara ut en skiva till under den här tiden, "Adventure" som kom i början av 1978. Bara några månader senare upplöstes sedan gruppen pga några interna konflikter.

På senare tid har bandet försökt sig på ett par återföreningar. 1991 resulterade det i skivan "Televison",  sedan en gång 2001. Fast dom återföreningarna har blivit kortvariga.


Lyssna på dom här oxo:
Adventure (1978)
The Blow Up (1982)
Television (1992)
Sex Pistols gav bara ut en skiva, i LP format, under tiden gruppen existerade. Den skivan är egentligen den enda man behöver, men vill man absolut ha lite mer så kan väl den här rekommenderas. Här finns hela första skivan +  8 extra låtar.
Gruppens andra skiva, samma stil som föregångaren och nästan likabra, fast lite mer lågmäld.
En dubbel CD, inspelad live 1978. Mer improviserat och lite hårdare än studioskivorna.
En snabb åteförening 1991, resulterade i den här skivan. Inte riktigt lika bra som dom två första, men fortfarande häftiga gitarrdueller mellan Tom Verlaine och Richard LLoyd.
TELEVISION 
Marquee Moon