BRUCE SPRINGSTEEN 
Nebraska

Är Nebraska Bruce Springsteen's bästa album? Dom flesta skulle kanske inte hålla med om det, men det är definitivt den mest utmanande skiva som gjorts av en stor etablerad artist på ett stort skivbolag.

Det brukar sägas inom skivbranschen att demo inspelningar av nya låtar ofta blir bättre än dom mer polerade versionerna som senare görs i studio. Nebraska är ett gäng demoinspelningar gjorda  på en kassettspelare, med bara gitarr, munspel och sång. Låtarna lär även ha testats  tillsammans med E Street Band, men man valde att ge ut demoinspelningarna som dom var.

Dom flesta låtarna har ju senare gjorts live, tillsammans med E Street Band, men med tanke på innehållet  passar dom nog bäst i dom avskalade versionerna.

Springsteen's låtar hade, sedan den första skivan i mitten av 70-talet, gradvis blivit mörkare och mer pessimistiska och på Nebraska  nådde de en ännu lägre nivå. Låtarna handlar om folk från arbetarklassen och deras utmaningar, desperation  och vändpunkter i livet, oftast  slutar det inte lyckligt.

Tex titellåten, Nebraska, som är baserad på en verklig händelse från slutet av 50-talet, då ett tonårspar under några dagar åkte runt och dödade över 10 personer. Dom åker så småningom fast och killens sista önskan är att få ha sin tjej i knät när han så småningom hamnar i den elektriska stolen.

""
Sheriff when the man pulls that switch sir and snaps my poor head back
You make sure my pretty baby is sittin' right there on my lap
""

Skivan blev trots att den inte innehöll några hit singlar, eller backades upp av någon  tumé,  en stor succe och sålde över en miljon exemplar direkt efter utgivningen.

Jag tycker att det här är Bruce Springsteen's bästa skiva.

Det finns mycket med Springsteen att lyssna på. Här är tre favoriter.
Born To Run (1975)
The River (1980)
The Ghost of Tom Joad (1995)
Springsteen's stora genombrott, med en produktion som ibland påminner om Phil Spector's feta ljudmattor. Dessutom toppad med fantastiska låtar. Titellåten är ju sedan länge en rockklassiker.
En dubbel-LP när den kom ut. Här är det mer rak rock'n'roll än på de tidigare skivorna. Dessutom ett antal lugnare låtar av hög klass. Mycket handlar om arbetarklassens vedermödor.
Den här skivan kan ses som en uppföljare till Nebraska. Låtarna, hälften akustiska, handlar mestadels om samhällsutvecklingen i USA under 90-talet, med vemodiga texter. Det här är Springsteen's mest politiska skiva.