NIRVANA  Nevermind
I början av 90-talet svepte en Seattle-våg in över musikvärlden. Det dök hela tiden upp nya band från just den staden och dom allra flesta spelade en musik som så småningom skulle gå under beteckningen "grunge". Så här i efterhand tycker nog jag att dom flesta av dom här banden var ganska överskattade. Men inte alla, Nirvana var undantaget och dom skulle sedemera bli ett av dom mest inflytelserika banden inom rockmusiken.

Nirvana blev kända inför en större publik med debut LP:n "Bleach" som kom ut våren 1989. Skivan var en budget produktion, den lär ha kostat runt $600 att göra, men den blev snabbt populär på radiostationerna. Gruppen turnerade dessutom intensivt vid den här tiden. Deras sound var på samma gång både hårt och melodiskt. Deras musik var poplåtar, uppblandade med attityden hos punken och volymen hos hårdrocken. Det var vad som så småningom skulle kallas för "grunge".

Gruppens andra skiva, "Nevermind" släpptes i September 1991. Skivbolaget hade räknat med att den skulle kunna sälja i 250.000 exemplar, dvs ungefär samma volym som bolagets mest framgångsrika band, Sonic Youth, brukade komma upp till. Låten "Smells Like Teen Spirit" gavs ut på singel och den sålde hyfsat bra, samtidigt som videon visades på MTV. Men så helt plötsligt exploderade det, radio och TV stationerna hade plötsligt låten på "heavy rotation", alla konserter blev utsålda och skivan gick upp till första plats på listorna. Veckan före jul sålde skivan 400.000 exemplar bara i USA och alla kritiker försökte överträffa varandra med superlativer om bandet. Skivan medförde ett enormt uppsving för den här typen av alternativ rockmusik och massvis av band följde naturligtvis efter i samma spår. Men jag tycker inget band kom upp i nivå med Nirvana. Den här typen av rockmusik blev helt plötsligt den dominerande musiken i radio och TV i USA under tidigt 1990-tal.

Två år senare släppte gruppen uppföljaren, "In Utero". Den sålde också bra och fick fina recensioner, jag tycker den är minst lika bra som "Nevermind". Tyvär så hade gruppens gitarrist, sångare och låtskrivare, Kurt Cobain, vid den här tiden börjat använda tung narkotika och vid flera tillfällen visat själmordstendenser. Det slutade tyvärr med att han sköt sig i sitt hem i Seattle i April 1994.

Sedan sin debut har Nirvana sålt över 80 miljoner skivor världen över. Få band har haft en sådan influens på musiken som Nirvana och få rockmusiker har varit så äkta och haft sån integritet som Kurt Cobain.


Här är dom övriga skivorna som gruppen spelade in medans den existerade.
"Bleach" (1989)
In Utero (1993)
Unplugged in New York (1994)
Debutskivan, inspelad med lågbudget under några dagar. Kurt Cobain visade redan här att han var en begåvad låskrivare med låtar som "About a Girl" and "Blew".
Det här blev den sista skivan inspelad i studio. Tycker att Kurt Cobain's allra bästa låtar finns här, tex "Pennyroyal Tea", "Heart Shaped Box" och avslutningen, "All Apologies". Skulle kunna räkna upp fler......
Inspelad i November 1993, släppt ett år senare. Här finns både original och covers, ett par oväntade, Bowie's "The Man Who Sold the World" och min favorit, Leadbelly's "Where Did You Sleep Last Night?".