THE OSCAR PETERSON TRIO 
We Get Requests

Det här är den första jazzskiva som jag köpte. En studioinspelning med The Oscar Peterson Trio, från 1964. Jag vet att den här skivan inte anses vara någon av Oscar Peterson's bästa inspelningar. Men jag har alltid gillat den här skivan och spelar den fortfarande då och då. Innehållet är mestadels poplåtar som var populära vid den här tiden, början av 60-talet, som tex "The Girl from Ipanema". Men det svänger nåt oerhört emellanåt.

Trion vid det här tllfället bestod förutom Oscar, av basisten Ray Brown och trummisen Ed Thigpen. Dom hade vid det här tillfället spelat ihop i 5 år och var naturligtvis enormt samspelta, vilket naturligtvis också hörs. Just den här trion är en av dom mest kända av alla trion som Oscar Peterson spelade med genom åren.

Oscar Peterson föddes i Kanada och betraktas som en av dom största jazzpianisterna genom tiderna och hade en karriär som varade i över 60 år. Han var från början en klassiskt skolad musiker. Men lyssnade också mycket på trad jazz, ragtime och boogie woogie under uppväxttiden. Han gjorde sig tidigt känd som en teknisk och innovativ pianist och upträdde regelbundet i kandensisk radio under 1940-talet. Han uppträdde ofta med en trio, som på den här skivan, där han lät de övriga medlemmarna komma till tals. Han spelade även ibland som duo, hans inspelningar med gitarristen Joe Pass anses av många som det bästa som gjorts inom jazzen. Han gjorde även duett spelningar med andra storheter som tex Dizzy Gillespie, Roy Eldridge, Clark Terry och Count Basie.

Oscar Peterson definitivt en av jazzens största.

Tre skivor från tre årtionden
On The Town (1958)
Oscar Peterson Trio + One (1964)
The Trio (1973)
Inspelad live i Toronto 1958, med Herb Ellis på gitarr and Ray Brown på bas. En skiva som det verkligen svänger om-
Trion med Ed Thigpen på trummor och Ray Brown på bas, kompletteras här med trumpetaren Clark Terry. En skiva med ballader och blues och omväxlande solon av Peterson & Terry.
Här är Oscar Peterson tillsammans med gitarristen Joe Pass och basisten  Niels-Henning Ørsted Pedersen. En varierad skiva med många stilar.