LOUIS PRIMA 
The Wildest!

Louis Prima var en sångare och trumpetare som under 1930- och 40-talen uppträdde på nattklubbar i sin hemstad New Orleans. Sitt genombrott fick han i mitten på 50-talet när han lyckades få ett jobb på klubben "The Sahara" i Las Vegas. Där uppträdde han tillsammans med sin dåvarande fru, sångerskan Keely Smith. Från hemstaden New Orleans hade han också med sig saxofonisten Sam Butera. Deras show bestod av en uppsluppen swing och jive musik, som blev en omdelbar succe. Det kunde svänga nåt oerhört när dom körde igång.

Skivan "The Wildest!" är inspelad vid just den här tiden, närmare bestämt 6 April 1956. Den visar väldigt väl hur det lät just då, en fantastisk medryckande swing musik. Louis Prima blev ofta anklagad för att kopiera Louis Armstrong, kanske för att han ofta spelade dennes låtar. På den här skivan finns tex "You Rascal You" och "Basin' Street Blues", låtar som ju är helt förknippade med  Armstrong. Men jag tycker att Louis Prima står sig mycket bra på egen hand.

På skivan hittar vi också "Just a Gigolo" som David Lee Roth spelade in och gjorde känd på 80-talet. I Sverige hade Little Gerhard, av alla, en monster hit med "Buona Sera" på 50-talet. Fast om man lyssnar, så tycker jag inte att det finns nåt tvivel om vems versioner som är dom bästa.

För dagens publik är Louis Prima förmodligen mest känd för att ha gjort originalrösten till Kung Louie, i Disney's tecknade klassiker Djungelboken.

Dom här kan också rekommenderas:
The Call of the Wildest (1957)
Capitol Collectors Series (1991)
Uppföljaren till The Wildest, går i samma stil som föregångaren. Fantastisk blandning av dixieland och R&B. Här finns låtar som "Pennies from Heaven" och "When the Saints Go Marching In".
Den bästa samlingsskivan med det bästa från inspelningarna med Capitol Records, tillsammans med Sam Butera och Keely Smith.