PRINCE & THE REVOLUTION 
Purple Rain

Få artister har skapat musik med sådan variation som Prince. Han dök upp i slutet av 70-talet och knöt samman pop, funk, folkmusik och rock på ett alldeles lysande sätt. Han har gett ut ett flertal banbrytande skivor, han har turnerat frekvent och även producerat och skrivit musik till andra artister. Låtar som tex "Manic Monday" och "Nothing Compares 2 U" är skrivna av Prince. Han har en enorm produktion av musik, där bara en bråkdel lär finnas utgivet. Han är dessutom en ytterst skicklig musiker som oftast spelar allt själv på skivorna. "Produced, arranged, composed & performed  by Prince"  brukar det stå på skivomslagen.

Med den enorma produktion och den experimentlusta som Prince har, så är naturligtvis vissa skivor av ganska ojämn kvalitet men det mesta han gjort är lysande. 1984 fick han sitt definitiva genombrott med skivan "Purple Rain". Den sålde över 10 miljoner exemplar bara i USA. Det här är han absolut mest lättillgängliga skiva, många av låtarna är pop musik, men rötterna av funk och R&B finns där. Varenda låt på skivan skulle haft potential att bli en top 10 singel.

För mig är Prince en av dom allra skickligaste gitarrister jag hört, mycket bättre än dom allra flesta av alla dessa hårdrocksgitarrister som åker runt och uppvisningsspelar. Det finns tom dom som jämför honom med Jimi Hendrix. Den som inte tror på det kan tex leta upp klippet på Youtube och lyssna på solot i "When My Guitar Gently Weeps", från när George Harrison valdes in i Rock and Roll Hall of Fame. I titellåten "Purple Rain" spelar ju Prince det överlägset bästa power-ballad gitarr solo som nånsin gjorts.

Miles Davis som hade en del samarbete med Prince under slutet av sin livstid, kallade honom för:

 "En kombination av James Brown, Jimi Hendrix, Marvin Gaye... och Charlie Chaplin".

Inte illa.