ROKY ERICKSON & THE ALIENS 
I Think of Demons

Roky Erickson, vem är det? Är han svensk? Det är dom vanligaste frågorna man får när man nämner hans namn. Jag brukar då svara att, nej, han är inte svensk, men han är den bästa rocksångare som funnits, efter Elvis.

Roky Erickson är från Austin, Texas, där han föddes 1947. Som mycket ung var han med om att starta upp det numera legendariska bandet 13th Floor Elevators, som var ett av pionjärbanden inom den psykedeliska musikvåg som drog igång i slutet av 60-talet. För att sedan göra en lång historia kort, bandet tog mycket droger, även med den tidens mått var det mycket. Man åkte naturligtvis fast och för att slippa fängelse så skrev Roky istället in sig på nåt mentalsjukhus. Där fick han diverse medicinering och elchockbehandling som gjorde att han aldrig mer blev helt frisk. Däremot så fick han en kultstatus som mycket liknar den som Syd Barret i Pink Floyd fick.

I början av 70-talet kom han i alla fall ut från sjukhuset och började spela musik igen. Han startade bandet the Aliens och började skriva låtar, ofta med skräckfilmsteman, som tex "Red Temple Prayer (Two-Headed Dog)", "Don't Shake Me Lucifer" och "I Walked with a Zombie". Sedan dess har han med ojämna mellanrum fortsatt att ge ut skivor och under senare år även turnerat en del när hälsan varit skaplig. Någon större kommersiell succe har det aldrig blivit men han har, som sagt, nått en hög kultstatus.

Roky Erickson's skivor är av förklarliga skäl väldigt ojämna. Jag känner inte till nån som är riktigt bra rakt igenom, knappt någon av alla dom Greatest Hits utgåvor som finns är riktigt bra. Den här skivan, "I Think of Demons", tycker jag är en av dom bättre. Den är från början av 70-talet, den innehåller alla dom låtar som nämns ovan, och titeln säger nog vad som rörde sig i hans huvud på den tiden och tyvärr har nog inte alla demoner försvunnit än.

15 December 2010 fick jag äntligen se och höra Roky live, på Münchebryggeriet i Stockholm. Han såg kanske inte alltför fräsch ut, och texterna satt väl inte heller klockrent alla gånger, men rösten den fanns definitivt kvar. Den bästa rocksångare som funnits, efter Elvis.

Här är en skiva till som rekommenderas:
I Have Always Been Here Before: The Rocky Erickson Anthology (2005)
Det här är en riktigt bra samling på 2 CD skivor. Den omfattar hela Roky Erickson's karriär, från första singeln, "We Sell Soul", med gruppen the Spades. Vidare med det bästa från tiden med 13th Floor Elevators och sedan med det bästa från hans senare inspelningar, fram tom skivan All That May Do My Rhyme, som kom 1995.