STIFF LITTLE FINGERS
Inflammable Material

Gruppen Stiff Little Fingers bildades nån gång i slutet av 70-talet i Belfast på Nordirland. Gruppen jämfördes på den tiden ofta med the Clash och the Sex Pistols. Bandet hade det politiska engagemanget gemensamt med  the Clash och "fuck all" attityden gemensamt med the Sex Pistols.

Det var ju ganska vanligt att dom nya band som dök uipp vid den här tiden var politiskt medvetna och protesterade mot orättvisor. Skillnaden var att medlemmarna i Stiff Little Fingers var uppvuxna i Belfast och hade själva upplevt brutalitet och terrorism som en del av vardagen.

Bandet första LP "Inflammabe Material" var det första album som distribuerades av det oberoende skivbolaget Rough Trade och det var den första skiva från ett oberoende bolag som nådde upp på en topplista. Jag tycker det här är gruppens klart bästa skiva. Här finns tex dom två första singlarna som gavs ut, "Alternative Ulster" och "Suspect Device". Låtar som handlar om konflikten på Nordirland och där man anklagar både katoliker och protestanter för våldet. Dessutom låten "Wasted Life", den bästa låt man gjort,  där sångaren och låtskrivare Jake Burns vrålar ut sin ilska.

Stiff Little Fingers spelade en vild passionerad musik. Punk rock har aldrig låtit så brutal och positiv som här.

Gruppen existerar fortfarande med Jake Burns som enda kvarvarande originalmedlem. Dom uppträder regelbundet på pubar och punkfestivaler och ger fortfarande ut skivor med ganska jämna mellanrum. Dock ingen lika bra som debuttskivan, tycker jag.

Om man föredrar en samlingsskiva, då är det den här som gäller.
All The Best (1983)
En dubbel CD med 30 låtar i kronologisk ordning, från debutskivan 1979 till 1983.