ELVIS PRESLEY 
The Sun Collection

I Juli 1954 förändrades världen, kanske inte direkt, men i alla fall så småningom och som följd av vad som inträffade då. Den okände 19-årige Elvis Presley, en lastbilschaufför,  hade blivit inbjuden av producenten Sam Philips till the Sun Recording Studio i Memphis. Philips hade fått en demo tape med en låt, som han trodde Elvis, som gjort ett besök i studion tidigare, skulle kunna göra någonting utav. Två kompmusiker var också på plats, gitarristen Scotty Moore och basisten Bill Black. Till en början blev det dock inte riktigt som Sam Philips tänkt, varken han eller någon annan i studion blev direkt imponerad av det Elvis åstadkom. Men, i en paus när alla mer eller mindre givit upp, plockade Elvis fram en gitarr och började improvisera över en gammal blues låt av Arthur Crudup, "That's All Right Mama". Bill Black fyllde i med sin bas, Scotty Moore hakade på och Sam Philips skyndade sig att sätta på bandspelaren. Rockhistoria var gjord.

Sam Philips hade flera gånger sagt att den dag han hittade en vit man som sjöng som en svart, då skulle han bli miljonär. Nu hade han hittat sin man, som han hade sökt i så många år. Låten "That's All Right Mama" gavs ut på skiva ett par veckor senare, med "Blue Moon of Kentucky" på baksidan,  och klättrade snabbt upp på dom lokala hit listorna. Elvis spelade sedan totalt in 17 låtar på det lilla skivbolaget Sun Records innan han drygt ett år senare köptes upp av RCA Victor och fick ju sedan sitt stora internationella genombrott 1956.

Elvis Presley blev med tiden den absolut mest inflytelsrika artisten inom populärmusik under 1900-talet  och hans musik säljer fortfarande i gigantiska volymer. Han utvecklades och blev så småningom en bred artist som behärskade dom flesta stilar. Jag tycker dock att dom 17 låtarna på den här skivan som han spelade in på det lilla skivbolaget i Memphis i mitten av 50-talet är det bästa han gjorde. Huruvida  Sam Phillips blev miljonär vet jag inte, men summan han fick när han sålde rättigheterna till RCA Victor lär ha varit $35000.

"The Sun Collection" är en samlingsskiva som gavs ut i England 1975, med alla dom låtar som spelades in på Sun Records. Ett år senare kom den ut i USA under namnet "The Sun Sessions". Numera finns naturligtvis massvis av samlingsskivor att köpa, men jag tycker att Sun inspelningarna och dom första albumen som kom ut på RCA Victor under senare delen av 50-talet innehåller det bästa som Elvis gjorde.


Här är tre skivor till som rekommenderas.
Elvis Presley (1956)
Elvis (1956)
From Elvis In Memphis (1968)
Elvis debut LP på RCA Victor. Här finns bl. a. hans genombrottssingel "Heartbreak Hotel" och 5 av Sun inspelningarna, som vid den här tiden var outgivna. Dessutom tidlösa rockklassiker som "Blue Suede Shoes" och "Tutti Frutti".
Elvis andra LP på RCA Victor, utgiven ett drygt halvår efter den första. Här finns bl.a. "Rip It Up" och "Long Tall Sally". Den här skivan gavs ut på CD 1999, med ett bättre ljud och extra material som tex "Hound Dog," "Don't Be Cruel".
Efter 14 år återvände Elvis till Memphis för att spela in vad som skulle bli hans bästa skiva sedan inspelningarna 1956. Skivan har ibland kallats för "The greatest white soul album". Fast här finns också blues, country och pop. Skivans stora hit blev "In the Ghetto".