TOM WAITS Swordfishtrombones
Tom Waits är en av de mer udda figurerna inom populärmusiken. Han är känd för sin raspiga, hesa röst, de ovanliga instrumenten som han använder på sina skivor och låtar som inte alltid följer vad som är modärnt för tillfället. Den unika rösten och den unika musiken som är nån sorts  blandning av blues, jazz och vaudeville, har gjort honom till en av dom största kultfigurerna och han har med sin säregna stil influerat massor av andra musiker.

Hans musik spelades tidigare inte alltför ofta på radion utan flera av hans låtar är mer kända i andra versioner. Tex så har Rod Stewart, the Eagles och Bruce Springsteen gjort hans låtar. "Jersey Girl" som blivit något av en Springsteen-låt är skriven av just Tom Waits.

Han började spela in skivor i början av 1970-talet. "Swordfishtrombones"  som kom 1983, var då hans dittills mest exprimentella skiva. Här finns inte längre några ballader uppbackade av piano och stråkar, som var vanligt på hans tidigare skivor. Här är det istället andra udda instrument som tex säckpipa, på "Town with No Cheer" och marimba på "Shore Leave", som dominerar. Det här är en  annorlunda skiva, det nog bara Captain Beefheart och Dr. John's tidiga skivor som man kan jämföra med inom populärmusiken.

Året efter släpptes uppföljaren "Rain Dogs" som fortsätter i samma stil, även den skivan rekommenderas.

Lyssna på dom här oxo:
Closing Time (1973)
Rain Dogs (1985)
Debutskivan
Bland musikerna hörs bla a Keith Richards. Omslagsbilden är tagen av den svenske fotografen Anders Petersen.