TIKEN JAH FAKOLY Françafrique
Jag brukar kalla Tiken Jah Fakloy för "Afrikas svar på Bob Marley" när folk frågar. Han kommer från Elfenbenskusten, är född 1968 och bildade sin första grupp 1987, efter att ha lyssnat mycket på reggae under uppväxtåren. Han började bli internationellt känd i slutet av 90-talet, kanske mer för den sociala kritik han framförde i sina låtar, än för musiken. Musiken är reggae men med en hel del afrikanska influenser. Texterna riktar oftast skarp kritik mot politiker och auktoriteter och tar ställning för dom fötryckta. Här finns tex inga hyllningar till Hailie Selassie eller marijuana som annars är vanliga inom reggae musiken.

Skivan "Françafrique" är inspelad i Kingston Jamaica, i den berömda Tuff Gong studion. Medverkar gör kända musiker som Sly Dunbar, Robbie Shakespeare, Earl "Chinna" Smith och Tyrone Davies. Françafrique är för övrigt ett uttryck som avser Frankrikes förbindelser med Afrika. Uttrycker lär ha använts av Elfenbenskustens president en gång i tiden.

Låtarna framförs till stor del på franska, så jag kan inte påstå att jag förstår så mycket av vad det handlar om. Men musiken är enorm, ett fantastisikt groove och en fantastisk kör som ligger på nästan hela tiden. När man har spelat skivan några gånger så vill man aldrig ta av den.