NEIL YOUNG & CRAZY HORSE
Weld

Att välja ut en enda skiva med Neil Young blir ganska svårt. Han är en av de allra mest inflytelsrika artisterna om man räknar från 1960-talet och framåt. Hans produktion är enorm, han har aldrig slutat att skriva musik, göra inspelningar och turnera. Dom skivor han givit ut, som är ganska många vid det här laget, är ändå bara en bråkdel av hans produktion. Det lär finnas massvis med outgivet material. Om man ser till volym och kvalitet så kan man nog bara jämföra med Bob Dylan.

Neil Young har dessutom gått igenom hela det musikaliska territoriet, allt från rockabilly och blues till elektronisk musik har han gjort. Från början spelade hans mest folk musik och country rock med bandet Buffalo Springfield för att sedan spela hög skitig gitarr rock med bandet Crazy Horse. Han har under hela sin karriär skiftat mellan olika stilar och influerat lika många ballad sångare som grunge band. Men trots att han nu har nåt pensionsålder och snart hållit på i 50 år så fortsätter han att se framåt, spela in ny musik och hitta nya vägar. Han är utan konkurrens den vitalaste artisten i sin generation och en av de mest intressanta och spännande artister överhuvud taget idag.

Själv är jag allra mest förtjust i Neil Young när han slammrar och gnisslar som mest och det gör han bäst tillsammans med bandet Crazy Horse. Dom har spelat tillsammans till och från ända sedan början av 70-talet och är naturligtvis enormt tajta. Skivan "Weld" är en live skiva, inspelad under en turne 1991. Det är ett dubbelalbum på drygt 2 timmar och innehåller 16 låtar. Det innebär att att varje låt i snitt är drygt 7 minuter lång, vilket då erbjuder massvis med gitarrimprovisationer, och massor av distortion och rundgångar. I den ursprungliga utgåvan fanns det även en tredje skiva, "Arc", som innehöll 20 minuter av hopklippta rundgångar och crescendon. Det var ju också den här skivan som gav Neil Young epitet "the forefather of grunge". Hans influens på band som tex Nirvana och Pearl Jam kan inte nog överskattas.

Weld, en av dom bästa live skivor som gjorts.

Finns massvis med bra skivor av Neil Young att lyssna på Här är tre favoriter.
Harvest (1972)
Rust Never Sleeps (1979)
Ragged Glory (1990)
En skiva med nya låtar, dom flesta inspelade live under turnén 1978. LP skivan är uppdelad i en akustisk och en elektrisk sida. En av Neil Young's bästa, här finns tex "Powderfinger".

En skiva med Crazy Horse, vilket innebär hård rockmusik. Neil Young's gitarr dominerar här, ofta med rundgång och distortion. Trots det är det starka melodiska låtar
En av Neil Young's mest populära skivor. En country rock skiva som blev en massiv hit när den kom ut. Här finns bl.a. "Heart of Gold" som toppade hitlistorna. Crosby, Stills & Nash liksom Linda Ronstadt och James Taylor finns med som back up.