X-RAY SPEX Germ Free Adolecents
X-Ray Spex är kanske mest kända för den numera klassiska punksingeln "Oh Bondage, Up Yours", som kom 1977.  Men gruppen gav också ut en LP under sin korta livstid, och det är en av de absolut bästa skivorna från tiden i slutet av 70-talet.

Gruppen bildades av två brudar Poly Styrene, (hon hette egentligen Marion Elliot), som sjöng och Lora Logic (Susan Whitby) som spelade saxofon. När det var dags att spela in "Germ Free Adolescents" 1978 hade Lora Logic försvunnit. Men dom enkla saxofonslingorna som mycket kännetecknat gruppen tidigare, finns med här också, med den nya saxofonisten Rudi Thompson. Två av låtarna sticker ut lite extra, "Identity" och "I Am a Poseur" men resten av skivan är lysande, med saxofonen, tunga gitarr-riff och Poly Styrenes gälla, skrikiga röst som kunde skära genom betong. Singeln "Oh Bondage, Up Yours" fanns aldrig med på skivan från början, men i dom CD-utgåvor som började dyka upp i början av 90-talet är den inkluderad.

Den kände musik journalisten Greil Marcus har vid ett tillfälle kallat den här skivan för "The #1 greatest album of all time". Det var kanske inte helt allvarligt menat, men säger ändå lite grand om skivans kvalitet.

Tyvärr blev det här den enda LP som gruppen gjorde. Poly Styrene gav i böran av 80-talet ut en skiva i eget namn, "Translucence". Den är väl värd att lyssna på om man lyckas hitta den, fast den går i en helt annan stil. Mjuk, tillbakalutad jazz, kanske man kan kalla det för. Efter det  lämnade hon musiken för Hare-Krishna. Poly Styrene gick sedan tyvärr bort i cancer 2011, 53 år gammal.

Den här kan jag också rekommendera
Let's Submerge: The Anthology (2006)
Här finns hela "Germ Free Adoloescents" gruppens enda studio album, alla singlar och även skivan "Live at the Roxy" som gavs ut 1991. Dessutom 2 sessions från John Peel och massor av demo inspelningar och annat udda material. En fantastisk samling med ett av dom mer underskattade banden, med en karismatisk sångerska, från punk tiden. 52 låtar på 2 CD skivor.